Thuiswerken of op kantoor?

In de afgelopen jaren is de manier waarop we werken veranderd. COVID-19 heeft een belangrijke rol gespeeld in het versnellen van de acceptatie van thuiswerken. Terwijl sommige bedrijven nu volledig remote zijn, kiezen anderen voor een hybride model of houden vast aan het traditionele kantoor. Wat zijn nu de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken en op kantoor werken? Laten we de verschillen eens onder de loep nemen.

Thuiswerken – de voordelen

  1. Flexibiliteit tussen werk en privé

Thuiswerken biedt de mogelijkheid om je werkdag flexibeler in te delen. Hierdoor kunnen werknemers gemakkelijker tijd vrijmaken voor persoonlijke verplichtingen, zoals tijd voor hun kinderen, boodschappen of andere afspraken.

  1. Hogere productiviteit

Veel werknemers ervaren een toename in productiviteit wanneer ze vanuit huis werken, vooral omdat ze minder afgeleid worden door collega’s of de rumoerigheid van kantoor en minder tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer.

  1. Minder stress

Als je een flinke reistijd naar je werkplek hebt, kan dit meer stress opleveren. Ga je wel op tijd weg? Staan er onderweg geen files? Moet je je haasten om op tijd de deur uit te komen? Ben je aan het eind van de dag weer op tijd thuis? Wanneer je thuis werkt, vervalt deze stress en kun je je beter focussen op je werk.

Thuiswerken – de nadelen

  1. Minder sociale interactie

Thuiswerken kan leiden tot gevoelens van isolatie en een gebrek aan interactie met collega’s, wat de teamgeest en samenwerking kan verminderen. Ook kan het lastig zijn om gemotiveerd aan het werk te blijven.

  1. Moeilijkheden met scheiding van werk en privé

Sommige werknemers vinden het moeilijk om een duidelijke scheiding tussen werk en privé te creëren, wat kan leiden tot overwerken en verminderde ontspanning.

  1. Verminderde toegang tot kantoorvoorzieningen

Niet alle werknemers hebben thuis toegang tot dezelfde faciliteiten en hulpmiddelen die op kantoor beschikbaar zijn, zoals extra computerschermen of een ergonomische werkplek.

Tip! Werkgevers kunnen een thuiswerkvergoeding aan je uitbetalen, als compensatie voor onder andere hogere energiekosten, uitgaven voor kantoorbenodigdheden, etc.

Kantoor – de voordelen

  1. Betere samenwerking en communicatie

Wanneer alle medewerkers fysiek aanwezig zijn op kantoor, bevordert dit de directe communicatie en samenwerking. Hierdoor worden problemen sneller opgelost en kunnen medewerkers elkaar makkelijker vinden. Ook is samenwerken op kantoor goed voor de teamgeest en het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur.

  1. Scheiding van Werk en Privé

Werken op kantoor helpt werknemers om een duidelijke scheiding te maken tussen hun werk- en privéleven, wat bijdraagt aan een betere mentale gezondheid en werkdruk.

  1. Toegang tot kantoorvoorzieningen

Op kantoor hebben werknemers toegang tot alle benodigde middelen en faciliteiten, zoals vergaderruimtes, printers, en ergonomische werkplekken.

Kantoor – de nadelen

  1.     Afleidingen

Een kantooromgeving kan veel afleidingen met zich meebrengen, zoals collega’s die langs lopen of informele gesprekken, wat de productiviteit kan verminderen.

  1. Minder Flexibiliteit

Werken op kantoor biedt minder flexibiliteit, wat het voor werknemers moeilijker kan maken om persoonlijke verplichtingen te combineren met hun werk.

  1. Reistijd en Kosten

Het dagelijkse woon-werkverkeer kan tijdrovend en kostbaar zijn, wat bijdraagt aan stress en vermoeidheid.

Zoals je kunt lezen, zit er overlap in de voor- en nadelen. Dit verschilt natuurlijk ook per medewerker, werkomgeving, baan of werknemer. Wat heeft jouw voorkeur?

Ga vooral in gesprek met je medewerkers of met je manager om erachter te komen wat de beste optie is voor jouw werksituatie. Maak hierin ook duidelijke afspraken en zet deze op papier, zodat je weet wat je kunt verwachten én je terug kunt vallen op schriftelijke afspraken. Weet je niet wat in jouw situatie de beste optie is? Proberen kan geen kwaad! Spreek een testperiode af met je team waarin jullie de verschillende methodes testen en evalueer aan het einde van deze periode wat voor jullie de beste optie is.

 

Werk ze!

Foto van Arianne Haasjes
Arianne Haasjes
Dit blog is geschreven door Arianne, communicatiemedewerker bij Friday Recruitment. Zelf kwam ze bij Friday binnen als kandidaat. "Ik weet hoe belangrijk het voor een werkzoekende is om niet vastgepind te worden op een CV, maar juist naar jouw mogelijkheden te kijken."

Friday updates

Ben je nu (nog) niet opzoek naar een nieuwe baan, maar wil je wel op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze Friday updates!