3 tips voor je zoektocht naar een nieuwe baan

Of je nu aan het begin staat van je carrière of al jaren ervaring hebt, het zoeken naar een nieuwe baan is altijd een avontuur vol mogelijkheden én onzekerheden. Hieronder delen we drie stappen die je kunnen helpen bij het vinden van een baan die écht bij je past.

1. Begin met zelfreflectie

Door de overvloed aan vacatures, kan het vinden van de juiste baan voor jou een onbegonnen klus lijken. Daarom is het belangrijk om te beginnen met zelfreflectie. Dit vergroot niet alleen je zelfkennis, maar helpt je ook bij het bepalen of en welke baan goed bij je past.

Stel je voor, je bent met een groep vrienden uit eten en iemand vraagt je: “Wat doe je eigenlijk het liefst?” Het antwoord op deze vraag is de eerste stap naar je nieuwe baan. Zelfreflectie is meer dan weten wat je goed kunt; het gaat om het begrijpen van wat je echt wilt en wat bij je past.

Neem eens de tijd om je sterke en zwakke punten op papier te zetten. Vraag ook aan vrienden of collega’s hoe zij jou zien. Misschien ontdek je wel hele (nieuwe) kwaliteiten van jezelf waar je nog niet eerder aan had gedacht! ”Zelf vertelde ik ooit aan een vriend dat ik mezelf zag als een goede planner, maar hij zag mij juist als iemand die creatief was en een beetje all-over-the-place. Dit gesprek opende mijn ogen en leidde tot een carrièreswitch waar ik nu nog steeds van geniet”, aldus een blije kandidaat.

Om je op weg te helpen, hebben we een overzicht met 30 vragen die je jezelf kunt stellen voor je zoektocht naar een nieuwe baan. 

2. Bepaal wat echt belangrijk voor je is

Door jezelf te evalueren, kun je ook gerichter gaan zoeken naar een nieuwe functie. Vraag jezelf daarbij af wat écht belangrijk voor je is in je volgende rol. Is het de mogelijkheid om een impact te maken binnen een organisatie of is het salaris het meest belangrijk? Misschien zoek je naar een functie die meer creatieve vrijheid biedt, of een functie met betere werk-privébalans door flexibele werktijden.

Ook het type bedrijf waarvoor je kiest, speelt een grote rol. Voel je je meer thuis in een start-up omgeving of werk je liever voor een organisatie met meer structuur en zekerheid? Daarnaast is het belangrijk om na te denken over thuiswerkopties, bonusregelingen, leasebudget of extra vakantiedagen. Het kost misschien even wat tijd, maar het is zeker de moeite waard om dit voor jezelf uit te werken zodat je gerichter op zoek kan gaan.

3. Gebruik online platformen voor je zoektocht

Met deze lijst aan inzichten over wie je bent, wat je wilt en wat je zoekt in een nieuwe baan, kun je online platformen als LinkedIn of Indeed goed gebruiken voor je zoektocht. Zo kun je filteren op locatie, functietitel, salaris en meer om vacatures te vinden die aansluiten bij jouw wensen of eisen.

Naast dat je een platform als LinkedIn kunt inzetten voor het vinden van vacatures, kun je LinkedIn ook gebruiken om gevonden te worden door bijvoorbeeld recruiters. Je kunt je profiel volledig invullen en daarmee je zichtbaarheid vergroten. Hier vind je drie LinkedIn profieltips voor betere zichtbaarheid. 

Hulp nodig bij jouw zoektocht naar een nieuwe baan?

Heb je, ondanks bovenstaande tips, hulp nodig bij jouw zoektocht? Wij helpen je graag verder! Neem vandaag nog contact met ons op en dan plannen we snel een kennismaking in. 

Foto van Joelle
Joelle
Dit blog is geschreven door Joëlle, marketeer en recruiter bij Friday Recruitment. ''Bouwen aan een netwerk, verbinden en mensen helpen. Allemaal brede en redelijk algemene termen, maar dat is wel wat ik graag doe. En daarmee wil ik jou helpen aan een baan die bij je past, zodat je niet meer alleen blij bent als het vrijdag is!''

Friday updates

Ben je nu (nog) niet opzoek naar een nieuwe baan, maar wil je wel op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze Friday updates!